Titel: På bärplockning-en "osynlig"

Meddelare: Hemmansägare Nils Edholm  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det var en karl härifrån byn, som nu är död sedan flera år- en modig och orädd en av värsta sorten. Han var inte rädd för själva DET. En dag på sommaren gick han bort till en myr, där han visste, att det fanns "snötterbär" (hjortron". Han trodde sig vara säker om att ingen annan än han visste om stället. Men då han kom fram gick där en karl borta på myren och plockade bär i en splitter ny hämtare. Den var så blank, att det bara sken av den. Det hördes så tydligt, huru bären föll ned i kärlet. Det klang i botten. Om en liten stund brakade det till inne i skogen på motsatta sidan myren som hade den allra största gran fallit omkull, och då han nu såg upp, var den där andre försvunnen. Han förstod, att det måtte vara nånting mystiskt och övernaturligt med den där bärplockaren, men ändåså blev han inte rädd, utan i stället gick han till den plats, där han SETT karlen.- Där var så ofantligt mycket med bär, så att det knappast var rum sätta ned foten någonstädes. Han tittade efter mycket noga, men där kunde ej märkas, att ett enda bär var plockad eller ett grässtrå eller en minsta mosstuva nedtrampad.- Så att det var nog något besynnerligt.